Ciasto marchewkowe bez glutenu, jajek i mąki pszennej!

Październik 08, 2017
Ciasto marchewkowe bez glutenu, jajek i mąki pszennej!

To moje trzecie samodzielnie upieczone ciasto. Pierwsze upiekłam jakiś rok temu, była to Tarta z malinami i serkiem mascarpone, drugie jakieś 3 tygodnie temu, gdy odebrałam wyniki badań nietolerancji pokarmowej i rozpaczałam, że muszę zjeść coś słodkiego, a nic co serwują markety nie mogę! Było to brownie z czerwonej fasoli, przepis należy do tych, które nie wymagają specjalnych zdolności kucharskich, a ja takie uwielbiam!

Trzy tygodnie temu jeszcze nie wiedziałam, gdzie szukać odpowiedniej dla mnie żywności, co dokładnie mogłabym jeść, z czym co mieszać i łączyć, żeby miało jakikolwiek smak i dało się zjeść – bez zmuszania samej siebie.

Z pomocą przyszła kuzynka, która od urodzenia choruję na celiakię. Marta dokładnie mi wytłumaczyła co mogę jeść, jakie produkty ona kupuje, które ma sprawdzone i poleca na 100%. Sprawę glutenu miałam więc załatwioną.

Niestety problem u mnie jest nie tylko z nietolerancją glutenu, ale i alergią na mleko krowie, sery, jajka. Tych ostatnich najbardziej mi brakuje, nie wyobrażałam sobie, że można ciasta, naleśniki, gofry przygotować bez jajek! No bo jak?

Jeżeli śledzicie mój Instagram na instastory wrzuciłam relację, że piekę ciasto! Tak! Moje 3 ciasto w życiu, byłam tak podekscytowana jakbym kupiła nową torebkę lub parę butów i ukrywała przed mężem.

Tym razem wybór padł na ciasto marchewkowe. Jest smaczne, łatwe do przygotowania i nie wymaga większych nakładów finansowych. Wszystkie potrzebne składniki przeważnie mam w domu – marchewkę, jabłko, olej, cukier – Ty pewnie też.

Co potrzebujemy?

  • 2 marchewki
  • 1 jabłko
  • 2 banany
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowy)
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 1,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 4 jajka (zamiast całych jajek, dałam dwa banany i 2 same żółtka)
  • 0,5 szklanki rodzynek

Opcjonalnie

  • 1 łyżka cukru waniliowego ( zrezygnowałam z dodania, mam uczulenie)
  • 1 szklanka orzechów włoski do posypania
  • Cukier puder
  • Rozpuszczona biała czekolada (polewa)

Przygotowanie

Jest to banalnie prosty przepis, w którym ciasto do przygotowania trwa niecałe 5 minut.

Marchewki oraz jabłko trzemy na tarce (dużych oczkach). Następnie wszystkie pozostałe składniki wrzucamy do jednej miski. Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki. Nie zachowałam żadnej specjalnej kolejności, wrzucałam składnik po składniku.

Przygotowane ciasto wlewamy do blachy i pieczemy przez 50-60 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni. Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i polewamy roztopioną białą czekoladą lub posypujemy cukrem pudrem. Można również posypać orzechami, migdałami, tym co lubicie lub macie w domu „na stanie”.

Przepis jest idealny dla każdego, a w szczególności dla osób, które na co dzień zmagają się z alergią pokarmową lub walczą z candidą u dzieci, a mają w domu małego łasucha. Wystarczy wyeliminować składniki, które Was uczulają i zastosować zamienniki.

Smacznego!

 

Udostępnij

gadkamatka

Patrycja, 28 lat. Mama i żona. Poza macierzyństwem dużo energii traci pracując w jednej z największych w Polsce korporacji. Cały czas w biegu, pomimo tego znajduję czas na szybkie zakupy i kosmetyczkę. Motorem do działania jest córka, ona tez zainspirowała do pisania. Czasem niecierpliwa, bywa niepewna siebie. Niepoprawna optymistka z bagażem doświadczeń i odrobiną wad, ale silnie rozwiniętą empatią emocjonalną.