Jajko zapiekane w awokado

Wrzesień 15, 2016
Jajko zapiekane w awokado

Awokado uwielbiam pod każdą jego postacią. Jest pyszne i zdrowe, a przygotowanie posiłków z jego udziałem zajmuje kilka minut. Jeżeli znudziła Was poranna jajecznica, ten smaczny przepis powinien trafić w Wasze gusta. 

Składniki:

  • 1 awocado
  • 2 jajka
  • kilka plasterków chorizo
  • pieprz
  • sól
  • opcjonalnie – szczypiorek, kiełki rzodkiewki, słonecznik
  • kromka chleba razowego

Przygotowanie

Awokado kroimy na pół i wyjmujemy ze środka pestkę. W miejsce po pestce wbijamy surowe jajko (można delikatnie wyżłobić część awokado i pogłębić zagłębienie). Doprawiamy przyprawami, sól pieprz, co kto lubi. Można posypać awocado drobno pokrojonym boczkiem lub chorizo. 

W ten sposób przygotowane awocado w naczyniu żaroodpornym wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 220 stopni na mniej więcej 15-20 minut, aż białko się zetnie. Kilka minut przed wyjęciem, możecie dołożyć i podgrilować kromeczkę chleba razowego i posmarować masłem czosnkowym.

img_4891fullsizerender-7

Smacznego!

Udostępnij

gadkamatka

Patrycja, 28 lat. Mama i żona. Poza macierzyństwem dużo energii traci pracując w jednej z największych w Polsce korporacji. Cały czas w biegu, pomimo tego znajduję czas na szybkie zakupy i kosmetyczkę. Motorem do działania jest córka, ona tez zainspirowała do pisania. Czasem niecierpliwa, bywa niepewna siebie. Niepoprawna optymistka z bagażem doświadczeń i odrobiną wad, ale silnie rozwiniętą empatią emocjonalną.