Muffinkowe różyczki

Październik 21, 2015
Muffinkowe różyczki

W weekend spodziewacie się gości, a nie macie czasu na przygotowanie ciasta na wypasie? Dzisiaj
mamy dla Was szybki przepis na muffinkowo-jabłkowe różyczki.
Przygotowanie zajmuje zaledwie 5 minut! Ten przepis jest idealny dla
Was. Wystarczy kilka jabłek w połączeniu z ciastem francuskim. Idealnie
smakują na ciepło z lodami waniliowymi.

Oko w oko z produktami

  1. 1 arkusz ciasta francuskiego
  2. 3 jabłka, najlepiej z czerwoną skórką
  3. Cynamon
  4. Cukier puder
  5. Konfitura/dżem

Armagedon w kuchni

1. Przepis banalnie prosty. To są nasze pierwsze wypieki w ciągu ostatnich dwóch lat. Jabłek nie obieramy, kroimy na pól i usuwamy pestki. Przygotowane w ten sposób połówki jabłek kroimy w cieniutkie paski (2-3 mm, żeby łatwo „zawijały się w cieście).

2. Rozwijamy rulon ciasta francuskiego i dzielimy w plastry o szerokości około 4-5 cm.

3.Możecie wymieszać cynamon z konfiturą, albo dżemem i posmarować przygotowane wcześniej plastry ciasta francuskiego. Na każdym plastrze – na jego granicy układamy plasterki jabłek tak, aby lekko na siebie nachodziły. 

4. Każdy pasek zwijamy w „rulonik”. Taką powstałą różyczkę wkładamy do formy muffinkowej. Dno foremki można uprzednio posmarować margaryną lub masłem. Piec około 30 minut w temperaturze 185 stopni. Muffinkowe różyczki można posypiać cukrem pudrem i podać z lodami waniliowymi. 

Udostępnij

gadkamatka

Cały czas w biegu, pomimo tego znajduję czas na szybkie zakupy i kosmetyczkę. Motorem do działania jest córka, ona tez zainspirowała do pisania. Czasem niecierpliwa, bywa niepewna siebie. Niepoprawna optymistka z bagażem doświadczeń i odrobiną wad, ale silnie rozwiniętą empatią emocjonalną.

  • Ale super! Kradnę 🙂

    • Kasiu, zrobiłabyś do tego piękny filmik :*

  • Wyglądają pięknie! Zrobię na pewno

    • Smakują super na ciepło i z lodami. Taka podróbka szarlotki, ale w 5 minut :*