Przepis na błyskawiczny makaron ze szpinakiem, serem feta i kurczakiem

Październik 17, 2016
Przepis na błyskawiczny makaron ze szpinakiem, serem feta i kurczakiem

Jako zapracowana mama dbam o to, żeby posiłki, które przygotowuje w tygodniu nie wymagały ode mnie stania 3 godzin w  kuchni, bo zwyczajnie tego czasu po prostu tyle nie mam. Wolę przeznaczyć ten czas na zabawę z Amelią czy wspólne leniuchowanie na kanapie.  Zależy mi na tym, aby posiłki były smaczne,  w pewnym stopniu zdrowe i w ekspresowym tempie do przygotowania.

Uwielbiam makarony pod każda postacią, z sosem bolognese, carbonarę  czy zapiekanki makaronowe, ponieważ nie wymagają od nas większego wysiłku  by je przygotować.  Wystarczy ugotować makaron i zalać go sosem. Czyż nie? Najbardziej lubię dania, które robią się same, czyli dorzucam kolejne składki do garnka czy na patelnie, mieszam i gotowe.
Tym razem mam dla Was mój błyskawiczny przepis na makaron z kurczakiem, szpinakiem i serem feta. Ten przepis możecie dowolnie modyfikować. Jeżeli nie lubicie szpinaku, dodajcie na przykład pieczarki. Jeżeli nie lubicie sera fety możecie zamienić go na parmezan lub mozzarellę.

Makaron ze szpinakiem, serem feta i kurczakiem

Składniki:

  • Makaron – pierwszy lepszy, który macie w szafce,
  • Pierś z kurczaka,
  • Czosnek,
  • Szpinak,
  • Feta,
  • Przyprawy (sól, pieprz, zioła).

Sposób przygotowania

Przygotowanie tego dania zajmuje mi około 15 minut, więc komponuje się idealnie w moim wieczornym grafiku. Przeważnie wygląda to tak, że wszystkie składniki wrzucam jednocześnie na patelnie i mieszając czekam, aż nabiora kolorów i będą jadalne.

Jednak zachęcam Was, żeby zachować chociaż odrobinę kolejności.
Pierś z kurczaka oraz szpinak dokładnie myjemy. Pierś kroimy w drobną kosteczkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy na rumiano i doprawiamy przyprawami (sól, pieprz, czosnek).  Do przygotowanego  w ten sposób kurczaka, zawsze dodaję łyżkę masła i świeży szpinak oraz fetę pokrojony w drobną kostkę (często kupuje już pokrojoną, mimo iż jest trochę droższa, ale górę bierze lenistwo). Mieszamy i smażymy przez około 3-5 minut. Na sam koniec dodajemy śmietanę kremówkę, lub tak jak ja, gdy nie mam śmietany serek mascarpone.

W międzyczasie wstawiamy makaron do gotowania zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Oczywiście makaron podajemy z sosem.

Smacznego!

Macie jakieś sprawdzone i błyskawiczne przepisy na makaron? Podzielcie się!

Udostępnij

gadkamatka

Patrycja, 28 lat. Mama i żona. Poza macierzyństwem dużo energii traci pracując w jednej z największych w Polsce korporacji. Cały czas w biegu, pomimo tego znajduję czas na szybkie zakupy i kosmetyczkę. Motorem do działania jest córka, ona tez zainspirowała do pisania. Czasem niecierpliwa, bywa niepewna siebie. Niepoprawna optymistka z bagażem doświadczeń i odrobiną wad, ale silnie rozwiniętą empatią emocjonalną.

  • Uwielbiam makarony! Mogłabym codziennie jeść 🙂 Tylko fetę bym wywaliła albo tak jak proponujesz, zamieniła na inny ser 🙂